یکی از روش های درمان دندانهای با تخریب زیاد ، ساخت یک آنلی یا اورلی بزرگ است که چون پالپ چمبر را نیز اشغال میکند به عنوان اندواورلی ، و در یک نام گذاری اشتباه اندوکران نامیده میشود.
در واقع اندوکران زمانی است که دورتادور دندان نیز پرپ شود.
در مورد ساخت چنین رستوریشن هایی ، سوالاتی مطرح است:
۱ ) در چه دندانی بیشتر کاربرد دارد ؟ مولار یا پره مولار ؟
● اصولا گزارشات موفق در دندان هایی با تنه ریشه پهن وجود دارد ، در پره مولار و قدامی ها با اگر و اما مطرح هست.
۲ ) در چه شرایطی میشه اندوکران کار کرد ؟ چه میزان نسج باقیمانده لازم است؟
● در شرایطی که یک دیواره از دندان باقی مانده.
هر چند در مورد دندان هایی که تماما در حد لثه هستند نیز گزارشات موفق وجود دارد.
در نتیجه میتوان گفت میزان نسج باقیمانده بالای لثه معیار کلیدی برای تصمیم گیری نیست
۳ ) چه عمقی از پالپ چمبر لازم است ؟
● یکی از موارد مهم برای گیر و ثبات ، پالپ چمبر است با عمقی حداقل معادل ۳ میلیمتر ۴ ) چه متریالی برای ساخت اندوکران ارجح هست ؟
● سرامیک ها بصورت مونولیتیک ارجح هست در درجه اول لیتیوم دیسیلیکات ، و در درجه دوم زیرکونیای لوسنت . ۵ ) آیا فقط با سیستم دیجیتال میتوان کار کرد یا کانونشنال هم میشود؟
● با دیجیتال فلو و سیستم اسکن داخل دهانی نتایج دقیق تری بدست میآید ، اما با تکنیک قالب گیری کانونشنال هم میتوان به نتایج موفق رسید ۶ ) آیا تکنیک قالب گیری آن بهتر است یک مرحله ای باشد یا دو مرحله ای؟
● قالب گیری بهتر است یک مرحله ای باشد ، در تکنیک دو مرحله ای ، نشاندن پوتی در مرحله دوم با وجود دیواره هایی در دندان و پالپ چمبر میتواند همراه با دیستورشن و خطا باشد ، مگر از تکنیک با فاصله استفاده شود.
۷ ) آیا با سیلیکون های تراکمی هم میشود یا فقط افزایشی؟
● قطعا سیلیکون های افزایشی بهتر است، اما با سیلیکون های تراکمی هم میتوان به نتایج مطلوب رسید . ۸ ) نکته مثبت و مزیت اصلی آن چیست؟
● عدم تراش دیواره های باقی مانده جهت ساخت کران . ۹ ) نقطع ضعف یا اشکال اصلی آن چیست؟
● حساسیت به تکنیک ، چه در ساخت رستوریشن و کنترل موارد مربوط به لابراتوار ، چه در باندینگ.
۱۰ )فیلر ها و شکست آن به چه صورت است؟
● عمدتا به دو صورت شکست رستوریشن و جدا شدن آن مشاهده میشود.
۱۱ ) با چه سمانی بهتر است سمان شود؟
● از آنجا که انجام اندوکران در بستر باندینگ مطرح میشود ، سمان های رزینی گزینه مناسب هستند . ۱۲ ) آیا کست ریخته شده در لابراتوار باید اره شود یا خیر؟
● تا حد امکان خیر . اما اگر اره کردن کست جهت دسترسی به فینیشینگ لاین لازم باشد ، استفاده از سالید کست الزامی است . چه در ساخت آن به روش های کانونشنال و چه در اسکن کردن کست و ساخت رستوریشن با کدکم . ۱۳ ) اجاست های احتمالی اندکی که لازم است ، قبل از سمان کردن باید انجام شود یا پس از سمان کردن؟
● جهت جلوگیری از شکست رستوریشن در گلس سرامیک ها و قرارگیری درست در محل در زیرکونیا ، بهتر است اجاست های کوچک در انتهای کار پس از سمان کردن انجام شود . ۱۴ ) آیا تراش و پرپ دیواره ها عمودی و بات جوینت است یا به سمت خارج شیب دار انجام میشود؟
● شاید به نظر برسد شیب دار بودن به سمت خارج مزایای بیومکانیک ایجاد کند ، اما مطالعات نشان میدهد بهتر است صاف و بات جوینت باشد.
۱۵ ) آیا تمپ لازم هست؟
● در روش های فول دیجیتال عملا تمپ لازم نیست اما در مواردی که ساخت ، اجاست و تحویل رستوریشن محتاج زمان است بهتر است تمپ استفاده شود . سمان مورد استفاده در رستوریشن موقت باید فاقد اوژنول باشد . ۱۶ ) آیا حضور مینا الزامی است؟
● حضور حاشیه مینایی در نسج باقی مانده پروگنوز درمان و باندینگ را بهبود میبخشد، اما حضور لبه های مینایی برای درمان الزامی نیست .
۱۷ ) آیا استفاده از پالپ چمبر الزامی است یا میتوان پالپ چمبر را کلا ترمیم و مسدود کرد؟
● مسدود و پر کردن پالپ چمبر در مواردی که دو دیواره مشخص دندانی باقی مانده به نشست بهتر و راحت تر رستوریشن کمک میکند بدون اختلال در گیر و ثبات آن . اما در مواردی که دیواره مشخصی نداریم ، استفاده از پالپ چمبر برای گیر بسیار مفید است.
۱۸ ) از لحاظ هزینه در قیاس یک پست و کران تمام سرامیک بیشتر است یا کمتر ؟
● با توجه به مجموع زمان کلینیکی و مجموع هزینه ها ، به نظر میرسد مساوی است . اما باز هم بستگی به نظر کلینیسین دارد . ۱۹ ) آیا مفهوم فرول نقض شده؟
● خیر ، فرول در این درمان بواسطه باندینگ بدست میآید.
۲۰ ) آیا از لحاظ زیبایی مشکلی داریم ؟
● استفاده از گلس سرامیک های لوسنت نمایی نازیبا ایجاد میکند . استفاده از گلس سرامیک های با ترانسلوسنسی کم و زیرکونیای ترانسلوسنت نتایج زیبایی بهتری دارد .
همچنین در مواردی که دیواره باکالی دندان باقی مانده و دارای بدرنگی است ، نمای نازیبا با حفظ دیواره اجتناب ناپذیر است .