در کنار مزایای متعدد زیرکونیا، یکی از نقاط ضعف و حساسیت های تکنیکی در استفاده از زیرکونیا ، شکستن آن است ، که در دو حالت اتفاق میافتد:
بلافاصله یا زمان کوتاهی پس از تحویل، و یا پس از مدت زمان قابل توجهی فانکشن در دهان.
آنچه در این نوشته مورد بحث است، پریدگی چینی جزئی نیست، بلکه شکستن کل فریم میباشد.
در مورد علل شکستن روکش های زیرکونیا در زمان اجاست یا بلافاصله پس از تحویل، نکاتی وجود دارد ( که به دو دسته کلینیکی و لابراتواری تقسیم میشود )
- اجاست نامناسب فریم با فرزهای خشن همراه با فشار زیاد و تولید حرارت فراوان در غیاب اسپری آب میتواند باعث ضعف شدید در فریم شود . این ترومای مکانیکی و حرارتی با تغییر فاز زیرکونیا از استحکام آن میکاهد و مقاومت آن را به تروماهای بعدی به شدت کم میکند.
- اجاست مناسب اما بیش از حد ، نازک شدن فریم را به دنبال دارد که میتواند باعث شکستن آن شود . این نازک شدن میتواند به دلیل اجاست زیاد در کلینیک و یا اشکال در طراحی فریم در لابراتوار باشد.
- وجود نقاط تیز در تراش دندان یا اباتمنت ایمپلنت میتواند باعث تمرکز استرس و یا ایجاد نقطه فولکروم شده و شکستن فریم را به دنبال داشته باشد حتی در اناتومی نرمال دندانی و شکل معمول اباتمنت ایمپلنت نیز برای جلوگیری از ایجاد این نقاط تنش گاهی در طراحی فریم احتیاج به در نظر گرفتن فضاهای کلیرنس مصاعف هست.
- اجاست در نقاط حساس مثل کانکشن یا جوینت در بریج ها ، به هر میزان و طریقی موجب تضعیف و استعداد به شکستن میشود . در این موارد اگر نیاز به اجاست یا اصلاح بود کار باید تکرار شود.
- عدم فیت مناسب فریم روی اباتمنت و تولید زیاد نیروهای طرفی یا وجینگ میتواند فریم را به شدت تحت فشار قرار دهد. نازک بودن فریم در این موارد میتواند مزید بر علت شود. این مشکل، یعنی عدم فیت مناسب فریم، میتواند به دلیل اشکال در مراحل لابراتواری باشد، اما دلیل اصلی آن را خطای قالب گیری و دفورم شدن قالب در کلینیک میدانند.
- نقص در ساختار زیرکونیا اما به عنوان مهمترین دلیل در این میان مطرح است، به گونه ای که اگر زیرکونیا ضخامت کافی و کیفیت مطلوبی داشته باشد، موارد قبلی به این راحتی نمیتوانند شرایط شکستن آن را فراهم کنند.
طراحی اشتباه ، زیرکونیای نامرغوب، مراحل لابراتواری اشتباه، ابزار و فرزهای فرسوده، و شاید فراموش شده بزرگ این مجموعه یعنی سینترینگ ناقص از دلایل ایجاد نقص و ضعف در ساختار زیرکونیاست.